۲-۶- پیشینه پژوهش

۲-۶-۱- پیشینه خارجی

لو[۸۳] و همکاران (۲۰۱۴)‌در مطالعه‌ای مشخص کردند که در کشور رومانی با توجه به سیاست‌های خدماتی به مشکلات روان‌پزشکی و کاهش هزینه ها، اجتماع درمان‌مدار با تاثیرات مثبتی که در درمان اختلالاتی مانند اسکیزوفرنی، دوقطبی، افسردگی و اعتیاد دارد یکی از بهترین گزینه‌های جهت کاهش هزینه ها و اثربخشی برای درمان اختلالات روان‌پزشکی می‌باشد.

فرناندز[۸۴] و همکاران (۲۰۱۵) در مطالعه‌ای با مرور تمام پذیرفته‌شدگان مراکز اجتماع درمان‌مدار اسپانیا، بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴ به تعداد ۴۱۰۲ نفر گزارش نمودند که افراد ‌مراجعه کننده ‌به این مراکز از طیف مختلف اعتیادی مانند الکل، مواد مخدر و مواد محرک بوده و اکثریت این افراد در اثر اعتیاد مبتلابه بدکارکردی شناختی و اختلالات سایوکوتیک بوده‌اند.

گونزالز[۸۵] و همکاران (۲۰۱۱) در پژوهشی بر ۱۱۹ مقیم اجتماع درمان‌مدار مشخص نمودند که ۵۸ درصد این افراد مبتلابه اختلالات محور دو و ۵۰ درصد نیز مبتلابه اختلالات محور یک و دو به صورت همزمان بودند.

ساکس و همکاران (۲۰۱۲) نیز در پژوهشی با مقایسه افراد مجرم مبتلابه اعتیاد و اختلال‌های همبود مقیم اجتماع درمان‌مدار و گروه دریافت‌کننده خدمات روان‌شناختی به صورت فردی، مشخص نمودند که گروه مقیم اجتماع درمان‌مدار در مقایسه با تفاوت معناداری بعد از مرحله پیگیری در کاهش میزان جرم و جنایت از خود نشان دادند.

دکل[۸۶] و همکاران (۲۰۰۴) در پژوهشی بامطالعه‌ی ۱۶۷ نفر مبتلابه اعتیاد که در سه مرکز اجتماع درمان‌مدار اسرائیل نگهداری می‌شدند با پیگیری ۱۵ ماهه بعد از خروج از این مراکز، حدود ۹۰ درصد این افراد پاکی خود را حفظ کرده بودند همچنین افزایش معناداری در میزان عزت‌نفس و بهبود منبع کنترل سلامت را از خود نشان داده بودند.

شینکا[۸۷] و همکاران (۱۹۹۹) در مطالعه‌ای برزنان مقیم اجتماع درمان مدر با پیگیری ۱۲ ماهه مشخص نمودند که این درمان با کاهش معنادار در اختلالات شخصیتی مانند وابسته، ضداجتماعی و مرزی همراه می‌باشد.

۲-۶-۲- پیشینه داخلی

کریم نژاد و همکاران (۱۳۹۳) در پژوهشی به مقایسه ویژگی شخصیتی توافق پذیری و سلامت معنوی در معتادان مقیم اجتماع درمان‌مدار و درمان نگهدارنده متادون پرداختند، نتایج نشان داد که اجتماع درمان‌مدار تفاوتم معناداری در مقایسه با درمان نگهدارنده متادون در افزایش امیدواری و سلامت معنوی افراد مبتلابه اعتیاد می‌شود

یارمحمدی واصل و همکاران (۱۳۹۱) در پژوهشی به بررسی اثربخشی اجتماع درمان‌مدار در کاهش عود و افزایش عزت‌نفس پرداختند؛ که بامطالعه‌ی ۱۶۵ مقیم اجتماع درمان‌مدار با درمان ۳ تا ۶ ماهه و پیگیری یک‌ساله نشان دادند که اجتماع درمان‌مدار تأثیر معناداری در افزایش عزت‌نفس و کاهش میزان عود دارد.

یارمحمدی، قائمی و قنادی (۱۳۹۱) نیز در مطالعه‌ای دیگر، به بررسی افراد معتاد مقیم اجتماع درمان پرداختند و نشان دادند که این درمان تأثیر معناداری در کاهش اختلالات روانی همبود ازجمله افسردگی، وسواس فکری عملی و اختلالات اضطرابی دارد.

شاه‌محمدی و قهساره (۱۳۹۰) نیز به مطالعه اثربخشی اجتماع درمان‌مدار برافزایش سطح امید افراد مقیم این مرکز پرداختند نتایج پژوهش نشان داد که اجتماع درمان‌مدار تأثیر معناداری در افزایش امید مراجعین دارد و می‌تواند درمان مناسبی برای پیشگیری از عود افراد مقیم باشد.

یارمحمدی (۱۳۸۹) با بررسی ۴۷۴ معتاد مقیم اجتماع درمان‌مدار شهرهای بجنورد، بروجرد، اهواز و کرمان نشان داد که اجتماع درمان‌مدار تأثیر معناداری در کاهش علائم روانی شامل افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، افکار پارانویائی و شکایات جسمانی دارد و همچنین در میزان عود افراد نیز تیر معناداری دارد و باعث ماندگاری بیشتر افراد در پاکی پس از درمان می‌شود.

نظری و همکاران (۱۳۹۰) در مطالعه‌ای به بررسی اثربخشی اجتماع درمان‌مدار بر ویژگی‌های شخصیتی افراد مقیم این مراکز پرداختند بامطالعه‌ی ۶۰ نفر از افراد مقیم اجتماع درمان‌مدار خرم‌آباد نشان دادند که این درمان با تأثیر معناداری در کاهش اختلالات شخصیتی این افراد همراه است.

صدرالسادات و همکاران (۱۳۸۴) نیز بامطالعه‌ای ۳۰ نفر از معتادین مقیم مرکز اجتماع درمان‌مدار گلستان نشان ‌دادند که این درمان، روابط اجتماعی افراد مقیم را بهبود می‌بخشد که این تأثیر حتی پس از اتمام درمان و در محیط اجتماعی و خانوادگی نیز مشهود می‌باشد.

فصل سوم

روش پژوهش

مقدمه

در این فصل طرح پژوهشی، جامعه و نمونه و روش نمونه‌گیری، ملاک‌های انتخاب نمونه و ابزار پژوهش و اعتبار و روایی آن‌ ها و فرایند اجرای پژوهش، معرفی می‌شود

۳- روش

۳-۱- طرح پژوهش

در این پژوهش که یک بررسی پیمایشی و از نوع مقطعی می‌باشد از گروهی از افراد استفاده شد که نتایج آن مبتنی بر روش همبستگی است. تحقیقات همبستگی شامل تحقیقاتی است که در آن ها سعی می شود رابطه بین متغیرهای مختلف مستقل و وابسته با بهره گرفتن از ضریب همبستگی کشف یا تعیین گردد، که هدف آن مطالعه حدود تغییرات یک یا چند متغیر با یکدیگر است. طرح این پژوهش از نوع پیش‌آزمون پس‌آزمون یک گروهی می‌باشد (دلاور و تفرشی، ۱۳۸۴).

۳-۲- ملاحظات اخلاقی

در این پژوهش ملاک‌های اخلاقی رعایت گردید؛ که شامل:

۱- اصل رازداری در طول پژوهش ۲- در اولویت قرار دادن سلامت روان‌شناختی شرکت‌کنندگان و اینکه اگر افراد تمایل به شرکت در فرایند ‌پاسخ‌گویی‌ به پرسشنامه‌ها نداشتند به خواست آن‌ ها احترام گذاشته می‌شد.

۳-۳- ملاک‌های انتخاب نمونه

معیارهای اولیه جهت ورود افراد ‌به این پژوهش عبارت بودند از:

    • رضایت آگاهانه از ورود به پژوهش

    • حداقل تحصیلات راهنمایی

    • گذراندن دوره سم‌زدایی

    • عدم مصرف داروهای روان‌پزشکی

  • عدم تشخیص اختلال سایکوتیک ناشی از مواد توسط روانپزشک

معیارهای خروج از پژوهش

    • تست مثبت مورفین در دوره درمانی

    • عدم تمایل و رضایت آگاهانه در فرایند پژوهش

    • ترک درمان

  • اخراج از درمان

۳-۴- جامعه آماری

جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه افراد ‌مراجعه کننده به مرکز اجتماع درمان‌مدار وردیج استان تهران در شش‌ماهه دوم سال ۱۳۹۳ بودند که در جهت شرکت در درمان اجتماع مدار وارد این مرکز شده بودند.

۳-۵- نمونه و روش نمونه‌گیری

نمونه‌ای به تعداد ۳۲ نفر متشکل از افراد شرکت‌کننده در برنامه اجتماع درمان‌مدار با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، که از این میان ۵ نفر به دلیل ریزش و اخراج از درمان از فرایند پژوهش حذف گردیدند و در آخر ۲۷ نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. لازم به ذکر است که تعداد نمونه با مراجعه به پژوهش‌های قبلی مرتبط با موضوع پژوهش هماهنگی داشت و همچنین با توجه به کافی بودن نمونه ۱۵ نفره در طرح‌های آزمایشی با توجه به‌پیش‌بینی اخراج و لغزش افراد از درمان، نمونه ۳۲ نفری انتخاب گردید.

۳-۶- روش و ابزار جمع‌ آوری اطلاعات

۳-۶-۱- روش تحلیل داده ها

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...