کرسکن هایتر و ملوماد (۲۰۰۲) ،سانکار و سوبراماینام(۲۰۰۱)، دمسکی( ۱۹۹۸) .رونن و سادن( ۱۹۸۱). کرسکنهایتروملوماد(۲۰۰۲)،سودهای گزارش شده را دارای ماهیتی دوگانه دانسته ان .به اعتقاد آن ها اگر چه از یکسو سطح سود گزارش شده سرمایه گذاران را قادر به استنتاج در زمینه منظم جریانات نقدی دائمی آینده می‌کند اما از سوئی دیگر نوساناتی که چنین سودهایی دارند،اعتماد سرمایه گذاران ‌به این استنتاج ها را سست می‌کند.بدین ترتیب دوگانگی نقش سودهای گزارش شده را می توان مشوقی برای مدیران در جهت هموارسازی سود دانست.

تاکر و زاروین (۲۰۰۵) به طور کلی دو انگیزه برای هموارسازی سود قائلند:

۱-تحریف کردن ۲-اطلاع رسانی

که به طور وضوح در دو سر یک طیف قرار دارند. چنین اظهار نظری در واقع می‌تواند به ساده ترین شکل کل اهداف و انگیزه های بیان شده برای هموارسازی سود در طی ۵۰ سال اخیر را خلاصه کند. البته چنین اظهار نظری مشکل کسانی را که به دنبال جوابی برای سوال ” هموارسازی سود” بالاخره خوب یا بد هستند را حل نمی کند. اما به وضوح مرزبندی بین دیدگاه های موافق و مخالف را نشان می‌دهد ولی در تحقیق حاضر با تأیید فرضیه اول انگیزه تحریف هموارسازی مورد تأیید قرار می‌گیرد.

۲-۵- ابزارها و روش های مورد استفاده در هموارسازی ( مصنوعی) سود

تحقیق حاضر به هموارسازی مصنوعی سود می پردازد.در هموارسازی مصنوعی مدیریت با بهره گرفتن از یک سری روش ها به دستکاری سود می پردازد.روش‌ها یا ابزارهای هموارسازی سود را به شرح زیر می دانند( رونن و سادن،۱۹۸۱):

*زمان بندی رویدادها[۳۰]

*انتخاب روش های تخصیصی[۳۱]

*طبقه بندی رویدادها[۳۲]

۲-۵-۱- زمان بندی رویدادها

زمان بندی رویدادها یک انتخاب مدیریت است تا یک انتخاب حسابداری مدیر برای اینکه سود را هموار کند رویدادهایی را که اتفاق افتاده اند در زمان خود شناسایی و ثبت نمی کند و به سال های دیگر منتقل می‌کند مثلاً ثبت فروش به عنوان پیش دریافت یا ثبت پیش دریافت به عنوان فروش.

در این روش مدیران در سال هایی که قصد دارند سودشان کمتر شود فروش های آخر سال مالی را دیرتر شناسایی می‌کنند تا این فروش ها در سال آتی ثبت شود و باعث می شود درآمدهای سال جاری کمتر گزارش گردند و با اینکه می‌تواند از طریق شناسایی هزینه های مربوط به آغاز سال آتی در سال جاری هزینه های سال جاری را بیشتر شناسایی کند تا سود سال جاری کمتر شود و یا در سال هایی که قصد دارد سود بیشتری را گزارش کند دقیقاً عکس حالت قبل رخ می‌دهد به طوری که درآمدهای سال آتی را در سال جاری و زودتر شناسایی می‌کند و یا از طریق انتقال هزینه های سال جاری به سال آتی این مهم اتفاق می افتد.

۲-۵-۲- هموارسازی از طریق انتخاب روش های تخصیص

یعضی از روش های حسابدرای هستند که منجر به سودهای هموار می‌شوند مثلاً در روش های استهلاک اگر هزینه استهلاک بر اساس ساعت کارکرد با تعداد تولید محاسبه شود هر چقدر ساعات کارکرد و تعداد تولید محصول بیشتر باشد هزینه استهلاک نیز به همان نسبت بیشتر خواهد بود. پس هر چقدر در آمد با فروش بیشتر شود، هزینه هم بیشتر خواهد بود و سود نیز با یک روند ثابت تغییر خواهد کرد ولی اگر هزینه استهلاک بر اساس یکی از روش های خط مستقیم یا نزولی محاسبه شود.هزینه استهلاک محاسبه شده با میزان درآمد با فروش مرتبط نیست از بین روش های نگهداری موجودی ها، روش های ذخیره گیری مطالبات روش هایی که از دیدگاه سود( زبانی) ناشی می‌شوند.با میزان فروش مرتبط هستند.پس مدیر با بهره گرفتن از روش های حسابدرای می‌تواند سودهای همواری را گزارش کند.

۲-۵-۳- هموارسازی از طریق طبقه بندی

مدیران با بهره گرفتن از طبقه بندی رویدادها دست به هموارسازی سود می‌زنند به عنوان مثال عادی یا غیرعادی تلقی کردن برخی اقلام سود( زیان) منجر به افزایش یا کاهش سود عملیاتی خواهد شد. تحقیقات صورت گرفت ‌در مورد ابزارهای هموارسازی سود به شرح ‌زیر می باشند:

( آشاری کوه و رونگ، ۱۹۹۴) ‌ابزارهای هموارسازی را به شرح زیر طبقه بندی کرده‌اند:

    1. تغییر در خط مشی های حسابداری[۳۳]

    1. هزینه های بازنشستگی [۳۴]

    1. سود و سهام[۳۵]

    1. اقلام غیر مترقبه[۳۶]

    1. معافیت مالیاتی سرمایه گذاری ها[۳۷]

    1. استهلاک و هزینه های ثابت[۳۸]

    1. تصمیمات اختیاری حسابداری[۳۹]

  1. طبقه بندی حسابداری[۴۰]

( گردن، هورویتزومیرس، ۱۹۶۶) ‌به این نتیجه رسیدند که یکی از ابزارهای هموارسازی، روش های حسابدرای و معافیت سرمایه گذاری ها می‌باشد( اُرچیبالد ، ۱۹۶۷) روش های استهلاک را به عنوان ابزار هموارسازی تأیید ‌کرده‌است ( کاشینگ ، ۱۹۶۹) معتقد است تغییرات حسابدرای یکی از ابزارهای هموارسازی می‌باشد.( رونن و سادن، ۱۹۸۱) طبقه بندی رویدادهای تحت عنوان اقلام غیر مترقبه یا عکس آن را یکی از ابزارهای هموارسازی تأیید کرده‌اند.

همچنین ( بیلدمن،۱۹۷۳) دوویژگی اصلی را لازمه یک ابزار مناسب هموارسازی می‌داند:

    1. مدیران بتوانند با بهره گرفتن از این ابزار نوسان های سود را به گونه ای کاهش دهند که آن ها را به تحقق اهداف بلند مدتشان در گزارشگری سود نزدیک سازد.

    1. استفاده از این ابزار شرکت را در آینده متعهد به عمل خاصی ننماید.

  1. ذخیره و اندوخته ها[۴۱]

۲-۶- اقلام تعهدی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...