طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها – تعریف عملیاتی متغیر های پژوهش – 7 |
تحقیقات توصیفی هم جنبۀ کاربردی دارد و هم جنبۀ بنیادی؛
در بُعد کاربردی از نتایج این تحقیقات در تصمیم گیریها و سیاستگذاریها و همچنین برنامه ریزیها استفاده می شود. در تحقیق همبستگی هدف اصلی مشخص کردن وجود رابطه بین دو یا چند متغیر کمی (قابل سنجش) و تعیین اندازه و حد آن است .
این تحقیق از جمله تحقیقات همبستگی است ، در تحقیق همبستگی هدف اصلی آن است که مشخص شود آیا رابطه ای بین دو متغیر کمی وجود دارد و اگر این رابطه وجود دارد اندازه و حد آن چقدر است ؟ ( حافظ نیا ، ۱۳۸۱) هدف از مطالعه همبستگی ممکن است برقراری رابطه یا نبود آن ، و به کارگیری روابط در انجام پیشبینی ها باشد. تحلیل همبستگی ابزاری آماری است که به وسیله آن می توان درجه ای که یک متغیر به متغیری دیگر از نظر خطی ، مرتبط است اندازه گیری کرد. همبستگی را معمولا با تحلیل رگرسیون به کار میبرند. همبستگی معیاری است که برای تعیین میزان ارتباط دو متغیر استفاده می شود. در همبستگی درباره دو معیار بحث می شود ؛ ضریب تعیین و ضریب همبستگی ( آذر و و مومنی ، ۱۳۸۱). بااستفاده از ضریب تعیین می توان پی برد که چند درصد از تغییرات متغیر وابسته می شود به تغییرات در متغیر مستقل نسبت داد. اگر از ضریب تعیین ریشه دوم بگیریم به مقدار به دست آمده ضریب همبستگی می گوییم. ضریب همبستگی شاخص رابطه بین دو متغیر ( چند متغیر ) است.
در انتخاب نوع روش تحقیق حتماً باید در نظر داشت که چه کسانی در ارتباط با تحقیق تصمیم گیرنده به حساب میآیند؛ و اینکه کاربردهای تحقیق برای چه افرادی و با چه دیدگاههایی است، تا تحقیق با مشکل عدم کارآمدی مواجه نشود .نوع شناسی تحقیق، روش را برای روش شناسی آن مهیا میکند ویژگی های این تحقیق به طورخلاصه به شرح زیر است:
روش پژوهش این تحقیق از نظر ماهیت و محتوا از نوع همبستگی است، که با بهره گرفتن از داده های ثانویه مستخرج از صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به تحلیل رابطه همبستگی میپردازد.. علت استفاده از روش همبستگی کشف روابط همبستگی بین متغیرها است. تحقیق همبستگی یکی از انواع تحقیقات توصیفی است. در پژوهش حاضر ابتدا همبستگی بین متغیرهای پژوهش را مورد آزمون قرار داده و در صورت وجود همبستگی بین متغیرهای پژوهش اقدام به برآورد مدلهای رگرسیونی چندگانه خواهیم نمود.
از سوی دیگر پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی است، یعنی بر مبنای تجزیه و تحلیل اطلاعات گذشته و تاریخی (صورتهای مالی شرکتها) انجام میگیرد. همچنین این پژوهش از نوع مطالعه ای کتابخانه ای و مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی (پانل دیتا) نیز میباشد.
پرسش های پژوهش
سوالات پژوهش به صورت زیر تدوین شدهاند:
۱ _ آیا جریان های نقدی و سرمایه گذاری ثابت در شرکت ها با هم رابطه ای دارند ؟
۲ _ سهامداران عمده در سرمایه گذاری ثابت شرکت ها چه نقشی ایفا میکنند ؟
فرضیه های پژوهش
فرضیه در واقع ، بیان حدس و فرضی در مورد روابط احتمالی بین دو یا چند متغیر است. پس در درجه اول فرضیه بیانی است مبنی بر احتمال و نه یقین ، در درجه دوم ، فرضیهها معمولا به شکل جملات تفسیری یا اخباری بیان میشوند و طبعا به طور اعم یا اخص متغیری را به متغیر دیگر مرتبط میسازد ؛ فرضیه را نمی توان در حکم پاسخ محقق به سوال مربوط به مسئله علمی تلقی کرد .برای پاسخگویی به پرسش های تحقیق ، ۳ فرضیه طراحی گردید. فرضیه اول در راستای پاسخگویی به پرسش اول تحقیق ، و فرضیه ۲ و ۳ مربوط به پرسش دوم تحقیق است.
فرضیه اول:
بین نسبت جریان های نقدی و سرمایه گذاری ثابت در شرکتها رابطه معناداری وجود دارد.که برای آزمون این فرض از مدل زیر استفاده شده است( فازاری و همکاران ،۱۹۸۸).
: خالص جریانهای نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی شرکت i در پایان سال t
:سرمایه گذاری های ثابت بلند مدت شرکت i در پایان سال t
: فرصت های سرمایه گذاری شرکت i در پایان سال t-1
: فروش شرکت i در پایان سال t
: بازده داراییها شرکت i در پایان سال t
: نسبت بدهی شرکت i در پایان سال t
: فرصت های رشد(نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری ) شرکت i در پایان سال t
: نسبت جاری شرکت i در پایان سال t
: خطای تصادفی شرکت i در پایان سال t.
فرضیه دوم:
بین درصدمالکیت سهامداران عمده و سرمایه گذاری ثابت در شرکتها رابطه معناداری وجود دارد.
که برای آزمون این فرض از مدل زیر استفاده شده است( ویا و وانگ ،۲۰۰۸).
: نسبت مالکیت سهامداران عمده شرکت i در پایان سال t
فرضیه سوم:
بین جریان های نقدی ناشی از نفوذ سهامداران عمده و سرمایه گذاری ثابت در شرکتها رابطه معناداری وجود دارد.
و برای آزمون این فرض نیز از مدل زیر استفاده میکنیم.( ویا و وانگ،۲۰۰۸).
به این فرضیهها که پژوهشگر در پی مطالعه میزان رابطه و جهت همبستگی بین دو یا چند متغیر است ، فرضیه های همبستگی میگویند. فرضیه آماری زمانی مفهوم دارد که فرضیه پژوهشی یه فرضیه استنباطی باشد. چون در این نوع تحقیق استنباط همراه با خطای ناشی از نمونه گیری است لذا تلاش میگردد ابتدا فرضیه آماری تعریف و سپس با درصدی از خطا این قرضیه تأیید و یا رد گردد. بنابرین فرضیه آماری تحقیق را می توان به طور کلی به صورت زیر طراحی کرد:
: تمامی ضرایب مدل رگرسیون برابر صفر است
: حد اقل یکی از ضرایب مدل رگرسیون مخالف صفر است.
تعریف عملیاتی متغیر های پژوهش
متغیر ها فرضیهها را به صورتی نشان میدهند که محققان رفتاری و مدیریتی بتوانند آن ها را مشاهده و اندازه گیری نمایند. متغیرهای مورد بررسی در این پژوهش به سه گروه متغیر های وابسته ، مستقل و کنترلی تقسیم میشوند.
متغیر مستقل
متغیری است که به گونه ای مثبت یا منفی بر متغیر وابسته تاثیر میگذارد. یعنی وقتی متغیر مستقل وجود داشته باش متغیر وابسته نیز وجود دارد و هر مقدار افزایش در متغیر مستقل روی دهد در متغیر وابسته نیز افزایش یا کاهش روی خواهد داد. به بیان دیگر دلیل تغییر در متغیر وابسته را باید در متغیر مستقل جستجو کرد.
متغیر های مستقل این پژوهش را گزینه های زیر تشکیل میدهند.
نسبت جریان های نقدی ( )
نسبت جریانهای نقدی از طریق تقسیم خالص جریانهای نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی بر ارزش دفتری کل داراییهای شرکت i در ابتدای سال t، به صورت زیر محاسبه میگردد (فارازی و همکاران، ۲۰۰۰):
=
خالص جریانهای نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی
ارزش دفتری کل داراییها در ابتدای سال
نسبت مالکیت سهامداران عمده ( )
به سهامدارانی اطلاق می شودکه در گزارش صورتهای مالی شرکت یا در گزارش هیئت مدیره به مجمع، در ترکیب سهامداران عمده شرکت قرار گیرند و بیش از ۵ % سهام شرکت را در اختیار داشته باشند(ماه آورپور، ۱۳۸۶).
جریانهای نقدی ناشی از نسبت مالکیت سهامداران عمده ( )
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-09-30] [ 04:24:00 ب.ظ ]
|