قلمرو تحقیق حاضر در سه بعد موضوعی، مکانی و زمانی به شرح ذیل تعریف شده است:

الف) قلمرو موضوعی: از نظر موضوعی این تحقیق به تعیین رابطه بین نرخ مالیات و نسبت بدهی در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است.

ب) قلمرو مکانی: این تحقیق در بین شرکت های منتخب بورس تهران که بیشترین تشابه را به منظور قابلیت مقایسه داشته اند، به انجام رسیده است. معیارهای تشابه شرکت ها که در تعریف جامعه آماری طی فصل سوم عنوان شده است، که دوره مالی آن ها به ۲۹/۱۲ ختم شود،طی دوره پژوهش تغییر در دوره ی مالی نداشته باشند.نمونه ی استفاده شده از طریق جدول مورگان از جامعه ی آماری انتخاب شد.

ج) قلمرو زمانی: حیطه زمانی تحقیق حاضر مبتنی بر بازه زمانی داده های آماری، عبارت از بازه زمانی ۵ ساله بین ۲۹/۱۲/۱۳۸۸تا ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ بوده است.

ساختار پژوهش

در این فصل، کلیاتی درباره پژوهش شامل مقدمه، مسأله پژوهش، ضرورت پژوهش، هدف پژوهش، فرضیه‌های پژوهش و روش پژوهش بیان شد. در ادامه به تشریح جامعه آماری، محدوده زمانی، نمونه آماری، دوره پژوهش، روش جمع‌ آوری داده ها و تعریف متغیرها پرداخته شد. در پایان نیز تحلیل آماری داده ها و آزمون فرضیه‌ها، روش‌های آماری مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بیان گردید و به تعریف واژه های کلیدی مورد استفاده در این پژوهش پرداخته شد.

موضوع فصل دوم، بیان مبانی نظری پژوهش و بررسی پژوهش‌های گذشته است. در ابتدا کلیاتی درباره دیدگاه‌های تأمین مالی و اهمیت ساختار سرمایه و بازده حقوق صاحبان سهام و رقابت در بازار محصول مطرح می‌شود. در بخش آخر فصل، به مرور خلاصه‌ای از پژوهش‌های انجام شده در این زمینه پرداخته می‌شود.

در فصل سوم، روش پژوهش شامل فرضیه‌های پژوهش، تعریف متغیرهای مستقل و وابسته و نحوه محاسبه آن‌ ها، جامعه آماری، روش جمع‌ آوری اطلاعات و روش آماری مورد نظر برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بیان می‌شود.

موضوع فصل چهارم، تجزیه و تحلیل فرضیه‌های پژوهش و تفسیر نتایج حاصل با بهره گرفتن از نرم‌افزار SPSS ، EViews و Stata است.

در فصل پنجم، بحث و نتایج، محدودیت‌ها و پیشنهادهای پژوهش بیان می‌شود.

فصل ۲

ادبیات و پیشینه تحقیق

مقدمه:

در این فصل ادبیات تحقیق مشتمل بر مبانی نظری و پیشینه تحقیق مورد بحث قرار گرفت. در ابتدا به طرح مبانی نظری و در ادامه پیشینه تحقیق در ارتباط با نسبت بدهی و مالیات مورد بحث قرار گرفته است. سپس به روش ها و نتایح مربوط به تحقیقات مشابه یا مرتبط انجام شده در زمینه مورد بررسی اشاره است.

اهمیت و مفهوم مالیات

در این پژوهش نرخ مالیات (TaxRate) به ‌عنوان متغیر مستقل و برابر است با نسبت مالیات پرداختنی شرکت به سودمشمول مالیات.

مالیات پرداختی شرکت:

در ﺑﺮرﺳﯽ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﺄﺛﯿﺮ ﮔﺬار ﺑﺮ ﻣﯿﺰان درآﻣﺪ ﻣﺸﻤﻮل ﻣﺎﻟﯿﺎت ﺷﺮﮐﺖﻫﺎی اﯾﺮاﻧﯽ، ﻗﺎﻧﻮن ﻣﺎﻟﯿﺎتﻫﺎ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان راﻫﺒﺮد ﺳﯿﺎﺳﺖ دﻫﯽ ﻣﺎﻟﯽ ﮐﺸﻮر و ﯾﮑﯽ از ﻣﺘﺪاولﺗﺮﯾﻦ ﺗﻘﺴﯿﻢﺑﻨﺪیﻫﺎ ﺑﻪ دو ﺑﺨﺶﻣﺎﻟﯿﺎتﻫﺎی ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ و ﻏﯿﺮﻣﺴﺘﻘﯿﻢﺗﻘﺴﯿﻢ ﻣﯽﺷﻮد. ﻧﺨﺴﺘﯿﻦ ﺑﺨﺶ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ ﺑﺮ ﺛﺮوت و درآﻣﺪی ﮐﻪﻋﺎﯾﺪﺷﺨﺺ ﮔﺮدﯾﺪه، وﺿﻊ و وﺻﻮل ﻣﯽﺷﻮد و ﺑﺨﺶ دوم ﺑﻪ ﻃﻮر ﻋﻤﺪه در ﻗﺎﻧﻮن ﺗﺠﻤﯿﻊ ﻋﻮارض و اﮐﻨﻮن درﻗﺎﻧﻮن ﻣﺎﻟﯿﺎت ﺑﺮ ارزش اﻓﺰوده (ﻣﺎﻟﯿﺎت ﺑﺮ ﻣﺼﺮف و ﻓﺮوش) ﻋﻨﻮانﺷﺪه اﻧﺪ. ﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪه ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﺄﺛﯿﺮﮔﺬار ﺑﺮ ﻣﯿﺰان درآﻣﺪ ﻣﺸﻤﻮل ﻣﺎﻟﯿﺎت اﺷﺨﺎص ﺣﻘﻮﻗﯽ اﯾﺮاﻧﯽ و ﻧﺤﻮه ارﺗﺒﺎط آنﻫﺎ ﻃﺒﻖ ﻗﺎﻧﻮن ﻣﺎﻟﯿﺎتﻫﺎی ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ ﺑﻪ ﺷﺮح زﯾﺮ ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ اراﺋﻪ ﮔﺮدد:

ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺎﻟﯿﺎﺗﯽ ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮ ﻣﯿﺰان درآﻣﺪ ﻣﺸﻤﻮل ﻣﺎﻟﯿﺎت:

ﺑﺎ ﺑﺮرﺳﯽ ﺳﺎﺧﺘﺎر و ﻧﻮع درآﻣﺪﻫﺎی ﺷﺮﮐﺖ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺗﻌﯿﯿﻦ درآﻣﺪ ﻣﺸﻤﻮل ﻣﺎﻟﯿﺎت، ﻣﻨﺎﺑﻊ درآﻣﺪی ﺷﺮﮐﺖﻫﺎ ﺑﻪ ﭘﻨﺞ ﮔﺮوه زﯾﺮ ﺗﻘﺴﯿﻢ ﻣﯽﮔﺮدﻧﺪ:

۱- درآﻣﺪﻫﺎی ﻣﻌﺎف از ﭘﺮداﺧﺖ ﻣﺎﻟﯿﺎت ﺑﻪ ﻃﻮر داﯾﻢ

۲-.درآﻣﺪﻫﺎی ﻣﻌﺎف از ﭘﺮداﺧﺖ ﻣﺎﻟﯿﺎت ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻮﻗﺖ

۳-درآﻣﺪﻫﺎی دارای ﻧﺮخ ﻣﺎﻟﯿﺎﺗﯽ ﻣﻘﻄﻮع ﮐﻤﺘﺮ از ﻧﺮخ ﻣﺎﻟﯿﺎت ﺑﺮ درآﻣﺪ ﺷﺮﮐﺖﻫﺎ (ﻧﺮخ ﻣﺎده ۱۰۵ ق م م)

۴-.درآﻣﺪﻫﺎی ﻣﺸﻤﻮل ﻧﺮخ ﻣﺎﻟﯿﺎت ﺑﺮ درآﻣﺪ ﺷﺮﮐﺖﻫﺎ (ﻧﺮخ ﻣﺎده ۱۰۵ ق م م)

۵-درآﻣﺪﻫﺎی دارای ﻧﺮخ ﻣﺎﻟﯿﺎﺗﯽ ﻣﻘﻄﻮع ﺑﯿﺸﺘﺮ از ﻧﺮخ ﻣﺎﻟﯿﺎت ﺑﺮ درآﻣﺪ ﺷﺮﮐﺖﻫﺎ

مالیات

دولت برای تأمین هزینه های خود ازمنابع مختلف، درآمد تحصیل می‌کند. گرچه بخشی ازدرآمدهای دولت در کشور ما ازطریق استقراض از بانک مرکزی، بخشی از فروش نفت و بخشی دیگر از درآمد حاصل از خدمات مختلف مانند خدمات پستی، حمل و نقل و انحصارات دولتی است، اما مالیات نیز بخش بسیار مهم و اثرگذاری از درآمد دولت را تشکیل می‌دهد. اهمیت مالیات بیشتر از آن جهت است که ارتباط میان مردم و دولت را حفظ کرده و دولت را ملزم به پاسخ‌گویی دربرابر درآمد به دست آمده می‌کند.

صاحب‌نظران اقتصاد و توسعه معتقدند که درآمدهای مالیاتی در راستای تأمین هزینه های دولت، شرایط نامطلوب اقتصادی آن جامعه را بهبود می‌بخشد. سهم درآمدهای مالیاتی دولت‌ها ‌از تولیدی ناخالص داخلی کشورها معمولاً قابل ‌توجه است. البته دراقتصاد ایران این سهم رقم بسیار ناچیزی است.عدم فاصله میان دولت و مردم مهمترین مسئله در پرداخت «با رغبت» مالیات است. زمانی که مردم بدانند هر گونه شانه خالی کردن از زیر پرداخت مالیات در نهایت به زیان خود آن‌هاست و مانع از اجرای برنامه های رفاهی دولت خواهد شد، مطمئنا مالیات را با رغبت خواهند پرداخت. این موضوع الزامات بسیاری دارد که از آن جمله پاسخ‌گویی دقیق دولت به مطالبات مردم و انتقادهاست(شهسواران و شعبانی ۱۳۹۳)

منافع حاصل از سپر مالیاتی بدهی و مخارج نابسامانی مالی آن

یکی از مزایای اصلی بدهی، قابل کسر بودن هزینه بهره از درآمد مشمول مالیات شرکت (صرفه‌ جویی مالیاتی بدهی) است. ‌بنابرین‏، با فرض ثابت بودن سایر عوامل، هر چه مبلغ بدهی یک شرکت بیشتر باشد میزان صرفه جویی مالیاتی بیشتر و در نتیجه هزینه سرمایه آن شرکت کمتر است. با این وجود، در عمل با افزایش مبلغ بدهی، مخارج نابسامانی مالی (ریسک مالی و احتمال ورشکستگی) شرکت افزایش می­یابد و به نقطه ­ای می­رسد که بعد از آن نقطه، ریسک مالی شرکت بیشتر از صرفه­ جویی مالیاتی بدهی خواهد شد. در این حالت، استفاده از بدهی باعث کاهش ارزش شرکت می­ شود. از این رو، طبق این شکل از نظریه موازنه ایستا باید بین مزیت صرفه­جویی مالیاتی بدهی و مخارج نابسامانی آن توازن برقرار شود (دی‌آنجلو و ماسولیس، ۱۹۸۰).

تعریف مالیات

مالیات (tax) قسمتی ‌از درآمد یا دارایی افراد است که به منظور پرداخت مخارج عمومی و اجرای سیاست‌های مالی درراستای حفظ منافع اقتصادی، اجتماعی، سیاسی ‌کشور به موجب قوانین و به وسیله اهرم‌های اداری و اجرایی دولت وصول می‌شود.عده‌ای از صاحب‌نظران مالیات را مبلغی می‌دانند که دولت از اشخاص، شرکت‌ها و مؤسسات برطبق قانون برای تقویت عمومی حکومت و تأمین مخارج عامه می‌گیرد، پس مالیات برای پرداخت مخارج عمومی و اجرای سیاست‌گذاری مالی لازم است. البته قانون گذار در متن قانون مالیات‌های کشور ما اشاره ای به هدف توزیع عادلانه ثروت نکرده است(شهسواریان و شعبانی ۱۳۹۳)

عوامل تعیین میزان مالیات

۱) مبنای مالیات(پایه مالیاتی):

مبنای مالیات عامل متغیر یا هر مفهوم دیگری همچون درآمد یا دارایی است که طبق قانون بر آن ، مالیات وضع می‌شود.

۲) نرخ مالیات:

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...