دانلود متن کامل پایان نامه ارشد | قسمت 22 – 7 |
همین استدلال را میتوان در خصوص مهریه هم به کار برد. تسلیم مهریه به زوجه و امکان تصرف وی در آن مهم است. اگر این امکان برای زوجه نباشد، بین اینکه علت عدم امکان تسلیم به مرد بر میگردد یا به خود مهریه تفاوتی نیست.
۲-۷-۱- اثر غیر مقدورالتسلیم بودن موضوع معامله
با توجه به آنچه گفته شد و با عنایت به صراحت ماده ۳۴۸ قانون مدنی که عدم امکان تسلیم را سبب بطلان قرارداد میداند، میتوان با وحدت ملاک برآمده از این ماده، در مورد مهریه نیز همین حکم را جاری نمود. با این تفاصیل نمی توان به صحت مهریههای سنگینی که عندالمطالبه بر ذمه زوج قرار میگیرد حکم نمود، چرا که امکان تسلیم این مهریه با وصف موجود برای زوج وجود ندارد. برخی از فقها چنین مهریه هایی را به علت عدم توانایی زوج جدی تلقی نکرده و معتقدند ارادهی واقعی در این خصوص وجود ندارد که معنای آن بطلان توافق بر مهریه است.
آیت الله مکارم شیرازی در پاسخ به این سؤال که در بعضی ازدواجها مهریههای سنگین در نظر گرفته می شود که عندالمطالبه نیز میباشد، در حالی که مرد ۵۰۰ هزار تومان هم پول ندارد. ولی برای اینکه ازدواج سر بگیرد، مثلاً ۲۰ میلیون تومان مهر پیشنهادی را میپذیرد و شاید در طول عمر خود به این مبلغ دست نیابد و از اول هم محرز است که در صورت مطالبه قادر به پرداخت چنین مهریهای نخواهد بود. این ازدواجها چه حکمی دارد، فرموده است: “اینگونه مهریهها با چنان قرائتی که گفته شد جدی نیست… بنابرین به اجرا گذاشتن آن در صورت عدم قدرت جایز نمی باشد” .[۱۲۶]
پیشنهادات
آنچه مسلم است این است که وضع موجود و جهت حرکت، مطلوب نیست و باید در پی اقدامی مناسب در جهت تعدیل آن بود.
قانون جدید حمایت از خانواده در ماده۲۲اشعار میدارد ” هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکّه تمام بهارآزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده(۲) قانون اجرای محکومیتهای مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.”
اگرچه این ماده میتواند آغازی بر بحث سقف برای مهریه باشد ولی روشن است که این موضوع بمنزله زیر سرم بردن یک بیمار بد حال میباشد. ولی عملی قابل تقدیر و مثبت برای جلوگیری از سیر صعودی و نا مناسب مهریه میباشد. اما درمان کاملی برای آن نیست در حالی که بسیاری از جوانان ایرانی برای پرداخت مبالغی در حد ۵۰یا ۴۰ سکه طلا ناتوان میباشند، گذاشتن این سقف فقط از رشد نامناسب مبلغ مهریه جلو گیری میکند، ولی مشکلات کلی و اصلی مربوط به روابط مالی زن و شوهر را حل نمی کند .مشکل از آنجا ناشی می شود که زن هم مثل مرد نیاز به تامین مالی و آتیه دارد و در حال حاضر رسم شده که این تامین آتیه و معاش بواسطه ازدواج و مهریه به وجود بیاید و خود این مسئله مشکلات فراوانی را بعضاً به وجود می آورد و بعضی ها بدون توجه به تفاهمات فرهنگی و اخلاقی اقدام به ازدواج میکنند تا صرفاً ازدواج کرده باشند.
چیزی که زیاد مهم به نظر میرسد حق طبیعی زن برای آرامش خیال و مثبت نگاه کردن به آینده میباشد این در حالیست که معمولا با طلاق و جدایی آینده نا معلومی در انتظار زن میباشد و شاید دلخوشی به مهریه زیاد به ظاهردور از انتظار نباشد.
برای اینکه اصلاح اساسی در زندگی زناشوئی و همچنین گشایشی در موضوع خانواده در اجتماع صورت پذیرد، بسیار بجا میباشد که درحمایت های اجتماعی نسبت به زنان از طرف دولت اقدامات اساسی صورت پذیرد .
هر گونه اقدامی که باعث تثبیت آینده مالی زن و همچنین هر گونه حمایت اجتماعی از قبیل بیمه آتیه و خدمات تامین اجتماعی که باعث مثبت نگاه کردن زن به آینده اش بشود قابل تقدیر میباشد.
و همچنین بنظر میرسد میبایست برای فردی که زندگی مشترک را با اشتباهات و تقصیر خود بهم می زند تدابیر باز دارنده اندیشیده شود و او مجبور باشد تا خسارتهایی را پرداخت کند. این درست نیست که با شرایط حال حاضر قانون مرد جرات طلاق دادن نداشته باشد و زن با بروز کمترین مشکلات به اعتذار طلبکار بودن و وجود رابطه مالی با تراز مثبتی که با مرد بر قرار کره به دادگاه مراجعه کرده و مقدمات از هم پاشیده شدن زندگی را فراهم کند. و در حالی که شایسته است محاکم با متخلف و مقصر بر خورد کند لیکن با توجه به کثرت مراجعین صرفاً فرصت پرداختن به طلبکاریها و بدهکاریها باقی مانده است .
در حالی که وجود مهریه های سنگین خود مقدمه ای برای ناسازگاری کردن زن هم میتواند باشد قانون نباید از ابتدا اجازه بدهد این آسیب از ابتدا دامان خانواده ها را بگیرد .
جامعه توسعه پیدا کرده ومردم مادی تر شده اند، اقوام مختلف با تفاوتهای مختلف در هم ادغام شده و در شهرهای بزرگ با هم زندگی میکنند و معمولاً از گفتن حقایق و واقعیات زندگی و مشکلات خود خودداری میکنند، همه این ها مقدمات بروز مشکلات و عدم تفاهم را تسهیل کردهاست. دیگر عاقلانه نیست نزدیک درختی که هنوز محکم نشده و پا نگرفته یک آتش هم روشن کنیم .
طرح پرداخت مهریه در ابتدای عقد و از اول متناسب با دارائیهای مرد.
طرح بیمه مهریه که به عنوان مثال زن ده درصد مهریه خود را به حساب بیمه بریزد، تا بتواند از خدمات بیمه استفاده کرده و متوسل به دادگاه برای مهریه نشود .
خدمات تامین اجتماعی برای زنان : زمانی که زن در بهم خوردن زندگی مشترک مقصر تشخیص داده نشود از خدمات و حقوق مشخص بر خوردار شود.
طرح جریمه برای فرد متخلف که باعث ایجاد مشکلات در زندگی مشترک شده .
طرح وضع مالیات ده درصدی بر مهریه، که زن به ازای میزان مهریه خود که از مرد میگیرد موظف باشد ده درصد را هنگام عقد به حساب دولت واریز کند .
راه دیگری که بنظر میرسد مناسب باشد آن است که حکومت اسلامی قدم به این عرصه مهم بگذارد و با توجه به مصلحت و ضرورت پیش آمده مشکل را حل کند. مجمع تشخیص مصلحت نظام میتواند با ظرفیتی که برای آن تعریف شده نسبت به حل مشکل کمک نماید .
نتیجه :
از مجموع آنچه گذشت میتوان نتایج ذیل را مد نظر قرار داد
-
- مهریه زیاد از طرفی موجب کم شدن رغبت جوانان به ازدواج شده، واز طرف دیگر مشکلات خانوادگی بسیاری را به وجود آورده است. و در موارد بسیاری حسن معاشرت که طرفین عقد ازدواج موظف به آن هستند(نک: مواد ۱۱۰۳، ۱۱۰۴ قانون مدنی) را از بین برده و آثار نامناسب بسیاری را به وجود آورده که نتیجه مسلم آن اختلال نظام اسلامی است .
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-09-30] [ 03:33:00 ب.ظ ]
|