خرید متن کامل پایان نامه ارشد – ۲-۲-۱-۳- محافظه کاری در استانداردهای حسابداری ایران – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
ب) قابلیت مقایسه شامل ثبات رویه.
ج) قابل فهم بودن.
د) ارائه منصفانه شامل قابلیت اثبات، کامل بودن و بی طرفی.
بی طرفی که از نظر این بیانیه یکی از خصوصیات ارائه اطلاعات مالی منصفانه است، عبارت است از: «عدم تمایل به تشخیص قبل از موقع وقایع و یا انگیزه اتخاذ رفتار بخصوص در مقابل آن ها ». بنابرین، دراین بیانیه مشترک محافظه کاری از شمول ویژگیهای کیفی اطلاعات خارج پنداشته شده است.
محافظه کاری یکی از مفاهیم واقعبینی در حسابداری و یکی از محدودیتهای حاکم بر حسابداری و گزارشگری مالی است. در وضعیتهایی که روشهای حسابداری متفاوت و جایگزین با مناسبتهای همسان وجود دارد یا به عبارت دیگر هرگاه در مورد یک رویداد و یا وضعیت معین، اعمال روشهای متفاوت اندازه گیری با پشتوانه منطقی و منطبق با اصول پذیرفته شده حسابداری امکان پذیر است، محافظه کاری ایجاب می کند که روشی اعمال و انتخاب شود که دارای حداقل اثر مساعد بر سود خالص و جمع دارایی ها در دوره جاری است. در مواقعی که برای شناخت و اندازه گیری دارایی ها ارزشهای پذیرفته شده متفاوتی وجود داشته است، داراییها باید به مبلغی ثبت شود که از همه کمتر است. در ارتباط با شناسایی و اندازه گیری بدهیها نیز بیشترین مبلغ از مبالغ متفاوت اندازه گیری شده باید ملاک ثبت قرار گیرد. در مواردی که نسبت به مناسب بودن ارزشهای متفاوت درآمدها، هزینه ها، سودها و زیانهای غیرعملیاتی تردید وجود دارد، اقلام مذبور باید به مبالغی ثبت و گزارش شوند که دارای کمترین اثر مساعد برسود خالص است. بنابرین، محافظه کاری را میتوان به عنوان یک عامل تعدیلکننده و یا وزنه تعادل برای جلوگیری از اندازه گیریهای بسیار خوشبینانه به کار گرفت و از آن به عنوان یک وسیله باز دارنده قوی و مؤثر در مقابل خطر ناشی از ارائه سود و وضعیت مالی به مبالغی بیش از میزان واقعی استفاده کرد. از سوی دیگر، تهیه صورتهای مالی بیش از حد محافظهکارانه نیز مطلوب نیست زیرا به عدم رعایت بی طرفی و ارائه اطلاعات غیر واقعبینانه منجر می شود. به همین دلیل مفهوم محافظه کاری را نباید به گونه ای تحریف کرد که به ارائه اقلام صورتهای مالی به مبالغی کمتر از میزان واقعی منجر شود (عالیور، ۱۳۷۰).
در همین رابطه هیئت تدوین استانداردهای حسابداری مالی در بیانیه مفهومی شماره (۲) بیان
می کند: «از حسابداری محافظه کارانه نبایستی به عنوان توجیه کمتر برآورد کردن داراییها، به این بهانه که در آینده ممکن است منجر به ارائه بیش از حد سودها شود، استفاده کرد». (هیئت استانداردهای حسابداری مالی،۱۹۸۰).
به طور کلی میتوان حسابداری محافظهکارانه را در سه مقوله به شرح زیر خلاصه کرد:
الف)مقوله رفتاری: بدبینی از خوشبینی بهتر است. به عنوان نمونه بر اساس رهنمودهای حسابداری،
بدهیهای احتمالی (زیانهای احتمالی) تحت شرایط خاص شناسایی میشوند در صورتی که این رهنمودها در خصوص داراییهای احتمالی (سودهای احتمالی) کاربرد ندارند.
ب)مقوله زمان: زودتر نشان دادن زیانها و هزینهها از دیرتر نشان دادن آنها بهتر است و دیرتر نشان دادن سودها و درآمدها از زودتر نشان دادن آنها بهتر است.
ج)مقوله ارزش: کمتر نشان دادن سودها و درآمدها از بیشتر نشان دادن آن ها بهتر است و بیشتر نشان دادن زیانها و هزینهها از کمتر نشان دادن آنها بهتر است (عالیور، ۱۳۷۰).
۲-۲-۱-۲- تاریخچه محافظه کاری
حسابداری اغلب در کنار حسابرسی به منظور محدود کردن مدیران از اعمال نظر بیش از اندازه در مصرف منابع تحت اختیار آنها مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین طی قرنها، در تقسیم بازده میان
گروههای مختلف درگیر با شرکت و همچنین برای تعیین مقادیر قابل تخصیص به دارندگان حقوق در شرکت نیز از حسابداری استفاده شده است. در اوایل قرن نوزده که شرکتها شروع به استقراض نمودند، سود حسابداری به عنوان مبنایی برای توزیع سود نقدی مورد استفاده قرار گرفته شده است. در پایان قرن نوزده در انگلستان و در پایان دهه اول قرن بیستم در آمریکا، حسابداری به شکل جدید خود رشد کرد. جریان نقدی از طریق اقلام تعهدی به منظور به دست آمدن سود حسابداری به شکل امروزی خود تعدیل شد. شرکتهای حرفهای حسابرسی نیز شکل گرفتند به گونه ای که در سال ۱۹۰۰ اکثر شرکت های بورس سهام لندن توسط حسابرسان مورد رسیدگی قرار گرفته شدند. در این قرن محافظه کاری به تدریج تبدیل به یکی از ویژگیهای کیفی اطلاعات حسابداری شده که یکی از کاربردهای آن، مربوط به
قراردادهای تقسیم سود میان مالکان و اعتباردهندگان شرکت بود. محافظه کاری هم چنین به نظر
میرسد در تعیین پاداش مدیران بر مبنای سود حسابداری نقش داشته باشد. اگر چه طرحهای پاداش رسمی تا دهه ۱۹۵۰ در آمریکا معمول نبود اما سود حسابداری به طور غیررسمی به عنوان مبنایی برای پرداخت پاداش به مدیران مورد استفاده قرار گرفته شده است (حسنی، ۱۳۸۸).
چتهیلد[۱۹] معتقد است که محافظه کاری ریشه در قرون وسطی دارد. در آن زمان اربابها اداره املاک خود را به مباشر میسپردند، مباشران نیز دریافتند که به کارگیری محافظه کاری، مکانیسم مناسبی برای محافظت از آنها است. آنها افزایش ارزش داراییها را پیشبینی نمیکردند، زیرا اگر این افزایش ارزشها به وقوع نمیپیوست، مالک ممکن بود مباشر را مسئول بداند. چت هیلد خاطر نشان می کند که در اواخر قرن نوزدهم در انگلستان، در دعاویی که پس از ورشکستگی شرکتها از سوی سرمایه گذاران مطرح شد، اغلب حسابرسان به عنوان متهم به دادگاه احضار میشدند. حسابرسان نیز از آن پس دریافتند که بر مبنای صورتهای مالی محافظه کارانه، هرگز دعوایی علیه آن ها اقامه نمی شود و فقط ارائه بیشتر از واقع سود و سرمایه است که موجب چنین امری میگردد (مجتهدزاده، ۱۳۸۰).
باسو (۱۹۹۷) معتقد است که محافظهکاری طی قرن ها تئوری و عمل حسابداری را تحت تأثیر قرار داده است. ثبتهای تاریخی اوایل قرن پانزدهم میلادی درباره معاملات مشارکتی و تضامنی نشان می دهند که حسابداری در اروپای قرون وسطی محافظهکارانه بوده است. مفهوم محافظهکاری زمانی ایجاد شد که ترازنامه مهمترین و اغلب تنها صورت مالی بود و اجزای سود یا سایر نتایج عملیات به ندرت در خارج از شرکتها ارائه می شد. اولین کاربرد صورتهای مالی برای بانکداران و دیگر اعتباردهندگان بوده است. انگیزه آن ها از کاربرد محافظهکاری اطمینان از آن بوده که سرمایهگذاریشان به گونهای مناسب حفظ خواهدشد. از این رو کم نمایی خالص داراییها مطلوب و حتی شرافتمندانه بود، چون باعث ایجاد حاشیه ایمنی برای وامها می شد (هیئت استانداردهای حسابداری مالی، ۱۹۸۰).
هندریکسون و ونبردا(۱۹۹۴)[۲۰] معتقدند که از مجرای فشار بستانکاران و سایر استفادهکنندگان از گزارشهای مالی، حسابداران سده نوزدهم به صورت دائم تحت فشار بودند تا در گزارش های خود از منعکس کردن خوشبینیهای مدیران و مالکان واحدهای تجاری خودداری کنند. از این رو، بسیاری از صاحب نظران حسابداری سنتی محافظه کار بودند و برخی از اصول ارائه شده به وسیله آنها در حسابداری امروز هم رسوخ کردهاست.
۲-۲-۱-۳- محافظه کاری در استانداردهای حسابداری ایران
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-09-30] [ 03:42:00 ب.ظ ]
|