خلاصه

در این فصل ادبیات و پیشینه پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور به تفصیل مفاهیم شهر، شهرداری، وظایف و منابع درآمدی شهرداری و تامین مالی پایدار شرح داده شد و در انتها مروری بر پژوهش­های داخلی و خارجی انجام شده صورت گرفت و شهر جدید بهارستان نیز معرفی گردید..

فصل سوم

روش­شناسی پژوهش

مقدمه

یکی از قسمت­ های مهم کار پژوهشی، روش­شناسی است که به ­وسیله آن روش انجام کار و ابزار و فنون مورد استفاده در پژوهش مشخص می­ شود. در این فصل به روش و طرح پژوهش، جامعه و نمونه آماری، روش و ابزار گردآوری داده ­ها، روایی و پایایی ابزار سنجش و روش­های تجزیه و تحلیل داده ­ها اشاره می­ شود.

۳-۱- روش و طرح پژوهش

این پژوهش با توجه به نوع هدف کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ­ها از نوع پیمایشی است.

۳-۲- جامعه آماری

اولویت­ بندی روش­های تامین مالی، نیاز به دانش کافی در مسائل مالی و صنایع پایین دستی (به ویژه شهرسازی) دارد و مشخص شدن گزینه­ ها و شاخص ­ها برای تصمیم­های پیچیده­ای که شاخص­ های کمی و کیفی متعددی در آن تاثیر گذارند، نیازمند استفاده از قضاوت خبرگان منصف و مطلع ‌می‌باشد؛ لذا جامعه آماری مورد بررسی، خبرگان و متخصصین مالی و شهرسازی، مشتمل بر مدیران اجرایی طرح­های شهری و شهرسازی شهرهای جدید استان اصفهان می­باشند.

۳-۳- روش نمونه گیری و حجم نمونه

برای نمونه گیری از روش نمونه­برداری تصادفی ساده استفاده شد. حجم نمونه نیز در دو مرحله تعیین گردید. در مرحله اول برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد که با توجه به حجم جامعه (۹۶ نفر)، تعداد نمونه ۷۶ نفر به دست آمد. بعد از توزیع پرسشنامه تعداد ۴۲ پرسشنامه صحیح مورد استفاده قرار گرفت.

در مرحله دوم برای پرسشنامه تاپسیس فازی، تعداد ۹ پرسشنامه توزیع شد که از آن تعداد، ۷ پرسشنامه صحیح جمع ­آوری گردید.

۳-۴- روش گردآوری داده ­ها

جهت جمع ­آوری اطلاعات مورد نیاز برای تدوین پیشینه پژوهش و مبانی نظری آن از روش کتابخانه ­ای و اسنادی استفاده گردیده و همچنین جهت بررسی وضعیت موجود شهر جدید بهارستان و ارتباط آن با موضوع پژوهش از روش می‌دانی استفاده شده است.

۳-۵- ابزار گردآوری داده ­ها

در این پژوهش ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه محقق­ ساخته است. پرسشنامه اول شامل ۴۳ سوال و پرسشنامه دوم نیز پرسشنامه تاپسیس فازی است که شامل ۹ گزینه و ۷ معیار ‌می‌باشد.

۳-۵-۱- روایی ابزار سنجش

روایی صوری پرسشنامه با بهره گرفتن از نظر کارشناسان و اساتید دانشگاه مورد تأیید قرار گرفت.

۳-۵-۲- پایایی ابزار سنجش

برای محاسبه پایایی پرسشنامه اول، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن ۸۸۹/۰ به دست آمد. با توجه به اینکه این مقدار بیشتر از ۷۰/۰ است، ‌بنابرین‏ پایایی پرسشنامه مورد تأیید قرار ‌می‌گیرد.

۳-۶- روش­های تجزیه و تحلیل داده ­ها

در این پژوهش برای تحلیل داده ­ها از ضریب آلفای کرونباخ، آزمون t تک نمونه ­ای و همچنین تکنیک تصمیم ­گیری چند معیاره فازی استفاده می­ شود. نرم­افزارهای مورد استفاده نیزSPSS و وEXELL می­باشند.

۳-۶-۱- تصمیم ­گیری با معیارهای چندگانه

در بسیاری از موارد، نتیجه تصمیم ­گیری­ها وقتی مطلوب و مورد رضایت تصمیم­گیرنده است که تصمیم ­گیری بر اساس چندین معیار بررسی و تجزیه و تحلیل شده باشد. از مجموعه تکنیک­های تحقیق در عملیات، تکنیک­های تصمیم ­گیری با معیارهای چندگانه عهده­دار حل این گونه مسائل در تصمیم ­گیری است. در مدل­هایی مانند برنامه­ ریزی خطی، برنامه­ ریزی عدد صحیح، برنامه­ ریزی غیرخطی، تخصیص و عمده مدل­های کلاسیک تحقیق در عملیات فقط یک معیار مانند سود، هزینه، بهره ­وری، سودآوری، زمان و … مورد توجه قرار ‌می‌گیرد، حال آن­که در مدل­های تصمیم ­گیری چندگانه، هم زمان چند معیار با یکدیگر در تعیین بهترین گزینه مورد استفاده قرار ‌می‌گیرد. معیارها ممکن است کمی یا کیفی بوده و به­ دلیل وجود مقیاس­های مختلف اندازه ­گیری، با هم قابل مقایسه نباشند. در بعضی از مسائل معیارها ممکن است با یکدیگر متضاد باشند، یعنی افزایش یک عامل یا معیار موجب کاهش عامل دیگر شود و برعکس. تصمیم ­گیری با معیارهای چندگانه معمولا به دنبال گزینه­ای است که بیشترین مزیت را برای تمامی معیارها ارائه می­ کند. در تعیین گزینه­ های مختلف تصمیم منظور از معیار، عواملی است که تصمیم­گیرنده ­ها به منظور افزایش مطلوبیت و رضایت خود، مدنظر قرار می­ دهند. به عبارت دیگر معیار، استانداردها و قوانینی است که برای قضاوت مورد استفاده قرار گرفته و میزان اثربخشی را در تصمیم ­گیری بیان می­دارد. معیار در تصمیم ­گیری ممکن است به دو صورت شاخص و یا هدف ارائه گردد که با توجه موضوع پ‍ژوهش حاضر، شاخص که به ­عنوان یکی از معیارهای تصمیم ­گیری ‌می‌باشد، شرح داده می­ شود. شاخص عبارت است از وی‍‍‍ژگی­ها، کیفیات یا پارامترهای عملکردی که برای انتخاب گزینه­ های تصمیم مطرح است. شاخص ­ها ممکن است کمی یا کیفی باشند. شاخص­ های کیفی معمولاً با الفاظ بیان می­شوند؛ کلماتی مانند کم، زیاد، ارزان، گران، کند، سریع و … الفاظی است که میزان دست­یابی به هر شاخص را بیان می­ کند. ولی شاخص­ های کمی با عدد بیان می­ شود. لازم به ذکر است که برای بررسی یا مقایسه شاخص­ های کیفی ‌می‌توان آن ها را به اعداد تبدیل نمود؛ برای این کار باید توصیفات هر شاخص را با الفاظی مانند کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد مرتب کرده، به نقاط ابتدایی و انتهایی(کم و خیلی زیاد) عدد نسبت داده و نقاطی میانی را نیز بر این اساس مشخص کرد. هدف از مقایسه شاخص ­ها، تعیین اهمیت هریک در انتخاب جواب است. در نهایت پس از تعیین وزن شاخص ­ها در تصمیم ­گیری، انتخاب با توجه به امتیازی که یک گزینه نسبت به سایر گزینه­ ها دارد، صورت ‌می‌گیرد. در صورتی که یک تصمیم ­گیری بر اساس چندین شاخص انجام گیرد، با مسائلی معروف به تصمیم ­گیری با شاخص­ های چندگانه مواجه خواهیم شد (مهرگان، ۱۳۹۲).

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...