دانلود متن کامل پایان نامه ارشد | قسمت 21 – 2 |
بنابه مراتب مذکور، درصورتی که دادخواست جلب ثالث خارج ازمهلت مقرر درماده ۱۳۵ق.آ.د.م تقدیم شده باشد، بهتر است دعوای مستقلی تلقی گرددو جداگانه رسیدگی شود،چراکه دعوای جلب ثالث، دعوای کاملی است که باهرچند مهلت اقامه ی آن رعایت نشده است امامیتوانددرقالب دعوایی مستقل مورد رسیدگی واقع شود. از طرف دیگر فلسفه وجودی جلب ثالث صرفه جویی در هزینه وزمان است،بارد دادخواست جلب ثالثی که خارج ازموعد تقدیم شده است و اقامه دوباره آن به طور مستقل، هزینه ای زائد و وقتی بیهوده تلف می شود. درست است که دعوای جلب ثالث خارج ازموعد اقامه شده است اما باتفکیک آن ورسیدگی مستقل می توان در هزینه وزمان صرفه جویی نمود. اما در این زمینه نظر مخالف هم وجود دارد: «در صورتی که دادخواست جلب ثالث،خارج ازموعد مقررتقدیم شود باید قرار رد صادر شود.»[۸۴]سوالی که در این مبحث به ذهن خطور میکند این است که آیا قبول دادخواست جلب ثالث پس از مهلت مقرر در قانون، ازموجبات نقض رأی میباشد؟رأی شماره۸۴۵/۳۱۰ شعبه ششم دیوان عالی کشور چنین پاسخ داده است:« جلب ثالث باید درجلسه اول به عمل آید و قبول تقاضای جلب پس ازانقضای مدت موجب نقض است.»
به نظرمی رسد که درخصوص مباحث مطروحه بایستی بین جلب ثالث اصلی و تقویتی تفکیک نمودچراکه اگر دادخواست جلب ثالث تقویتی خارج از مهلت مقرر در قانون تقدیم شود، دادگاه قرار رد چنین دعوایی را صادر می کند.به طورخلاصه درصورتیکه دعوای جلب ثالث بارعایت تمامی شرایط اقامه شود، اگردادگاه صلاحیت ذاتی داشته باشد، به هردودعواتوأماً رسیدگی می کند واگر صلاحیت ذاتی نداشته باشد، طبق ماده۱۹ق.آ.د.م چنانچه رسیدگی به دعوای اصلی منوط به اثبات دعوای جلب ثالث باشد، رسیدگی به دعوای اصلی تاحصول نتیجه دعوای جلب متوقف می شود. جالب مکلف است ظرف یک ماه دعوای جلب را دردادگاه صالح اقامه نماید ورسید آن رابه دفتر دادگاه رسیدگی کننده تسلیم نماید.درغیر اینصورت، رسیدگی به دعوای اصلی بطورمستقل ادامه خواهد یافت.
جهت رسیدگی به دعوای جلب ثالث در واخواهی، محکوم علیه غائب باید واخواهی نماید تا بتواند ضمن آن اقدام به جلب ثالث نماید. واخوانده هم درصورت طرح واخواهی، می توانددادخواست جلب ثالث تقدیم نماید.درمقطع واخواهی راجع به تشکیل جلسه دادرسی اختلاف نظر وجود دارد. «رسیدگی به واخواهی ممکن است بدون تعیین وقت رسیدگی نیزصورت گیرداما رسیدگی به دعوای جلب ثالث نیازبه تعیین وقت رسیدگی داردکه برای رسیدگی به شکایت واخواهی ودعوای جلب ثالث، یک وقت تعیین می شود.»[۸۵]پس ممکن است درواخواهی جلسه ای تشکیل نشودب همین خاطرواخواه باید دادخواست جلب ثالث راضمن دادخواست واخواهی تقدیم نمایدو دراینصورت دادگاه الزاماًً باید وقت رسیدگی تعیین کند که در این صورت معترض علیه نیز خواهد توانست ازحق خود استفاده کند.
در مرحله تجدیدنظر جهت اقامه ی دعوای جلب ثالث باید تجدیدنظرخواهی صورت گرفته باشد. در تجدیدنظر اصل برعدم تشکیل جلسه دادرسی است. به همین دلیل هریک از طرفین دعوا که بخواهند اقدام به جلب ثالث نماید، بهتراست دادخواست جلب رابه همراه دادخواست تجدیدنظر یا لایحه جوابیه تقدیم نماید.دادخواست تجدیدنظربه ضمیمه دادخواست جلب به دادگاه تجدیدنظر فرستاده می شودودادگاه تجدیدنظردرصورت کامل بودن دادخواست، دستورتعیین وقت رسیدگی وابلاغ دادخواست را به منظور رسیدگی توأمان میدهد.
گفتار دوم : شکایت ازرأی صادره دردعوای جلب ثالث :
دعوای جلب ثالث همانند دعاوی دیگر قابلیت اعتراض، تجدیدنظر خواهی و فرجام باوجود سایر شرایط رادارد که درذیل توضیح داده می شود.
بند اول : شکایت به طرق عادی
هنگامی که ضمن دعوای اصلی خواهان یاخوانده دعوای مذکور اقدام به جلب ثالث می نمایند، اگر مجلوب در دادگاه حضور پیدا نکند، جالب میتواند رسیدگی غیابی نسبت به مجلوب ثالث راخواستار شود.در این صورت اگر حکم غیابی علیه مجلوب صادر شده باشد، مجلوب میتواند نسبت به رأی صادره واخواهی نماید. لازم به ذکر است که تقاضای رسیدگی غیابی را علیه مجلوب ثالث تقویتی به دلیل اینکه جالب قصد محکومیت وی را ندارد، قابل رسیدگی نیست زیرا مجلوب ثالث تقویتی جهت تقویت موضع جالب به دعوا فراخوانده می شود. اما جالب به دلیل اینکه خواهان محکومیت مجلوب ثالث اصلی است، میتواند تقاضای رسیدگی غیابی نسبت به مجلوبی که در دادرسی حضورنیافته، داشته باشد.
نکته مهمی که در این بحث قابل بررسی می باشداین است که آیامجلوب ثالث تقویتی الزامی به حضور در دادرسی دارد؟درصورت عدم حضورآیا می توان تصمیمی به زیان او اتخاذ نمود؟ قانون آیین دادرسی مدنی هیچ ضمانت اجرایی جهت حضور مجلوب ثالث تعیین ننموده است وچون مجلوب ثالث تقویتی نقش حمایتی داردومحکومیت وی مدنظر جالب نمی باشد، جالب نمی تواند خواستاررسیدگی غیابی به دعوای جلب ثالث شود وهیچ رأیی له یاعلیه مجلوب ثالث تقویتی نمی توان صادر نمود.
درصورتی که مجلوب ثالث در دادرسی شرکت ننمایدو حکم غیابی علیه وی صادر شود، اگرمجلوب بخواهد اقدام به واخواهی نماید، آیافقط جالب واخوانده محسوب می شودیاطرف دیگردعوای اصلی هم باید به همراه جالب واخوانده محسوب شود؟ زمانی که دعوای جلب ثالث به منظور محکومیت مجلوب اقامه می شود خود دعوایی کامل است که محکوم له و محکوم علیه مجزا از دعوای اصلی دارد. همچنین مجلوب فقط در مقابل جالب خوانده محسوب می شود، به همین دلیل ارتباطی بین مجلوب وطرف دیگر دعوای اصلی نمی باشد ولزومی به ذکر نام وی در دادخواست واخواهی نمی باشد.
بند دوم : شکایت به طرق فوق العاده
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-09-30] [ 03:57:00 ب.ظ ]
|